Translate

10 Kasım 2014 Pazartesi

Sağlıklı enerji içeceği


Yaklaşık iki haftadır güne bu yeşil enerji içeceğiyle başlıyoruz. En son Cumartesi akşamı arkadaşlarımıza da tattırdıktan sonra oluşan yoğun istek üzerine işte tarifi...

Bu temel tarif. İstediğiniz gibi değişiklik yapabilirsiniz oranları koruyarak. Ve elbette blender içinde karıştırarak. 

1. İlk içerik bir meyve. Biz en sık yeşil üzüm kullanıyoruz mevsimi olduğu için. Taze, konserve veya donmuş meyve olabilir. Konserveyse kendi suyunda olması önemli. Yoksa çok miktarda şeker almış olursunuz. Diğer seçenekler şöyle olabilir: 

  • 1 adet Trabzon hurması 
  • 4 - 5 dilim ananas
  • 1 bardak ahududu, yaban mersini veya benzer yumuşak meyve
  • 1 adet muz
  • 1 portakal (denemedik ama neden olmasın...)
2. İkinci içerik sıvı malzeme. Biz bir bardak suya yarımşar bardak hindistan cevizi sütü ve badem sütü karışımı ekliyoruz. (Süt ve süt ürünlerini az tüketmeye çalıştığımız için.)

3. Üçüncü içerik gecenin ve gündüzün assolisti! Yeşil yapraklı sebzeler. Biz en çok kale (bir çeşit kara lahana) kullanıyoruz. Vitamin ve mineral bombası bu yeşil yapraklı sebzeler... Kale yoksa pazı, ıspanak, maydonoz, nane, fesleğen, hindiba, hatta brokkoli... Elinizde ne varsa iki büyük avuç dolusu ekleyin. (Maydonozla hıyar çok iyi gidiyor mesela birlikte.)

4. Şimdi bütün bunları blenderda güzelce karıştırın.

Ben bunu sabah kalkıp daha üstümü bile değiştirmeden yapıyor ve hemen bir bardak içiyorum. Kocam çocukları bırakmaktan dönünce hemen mutfağa gelip aranıyor bardağını. Son bardağı da öğle yemeğinde içmek üzere yanıma alıyorum. Böylece her gün mutlaka koyu yeşil yapraklı sebzelerden bir miktar tüketmiş oluyoruz.

Biz sevdiğimiz bu oranları bulana kadar epey bir deneme yaptık. Daha koyu, daha sulu, daha sıcak, daha buzlu bir sürü şey denedik. Bu bize en iyi geleni oldu. Siz de kendi ağız tadınızı bulmak için denemeler yapmaktan çekinmeyin. Hatta isterseniz tarifinizi burada da paylaşabilirsiniz.

Afiyet olsun!

2 yorum:

  1. İlk fırsatta deneyeceğim. Yeşil yapraklı sebzeleri tüketmek için ideal bir yöntem gibi görünüyor. Ama merak ettiğim bir şey var: Süt ve süt ürünlerini az tüketmeye çalışmanızın nedeni nedir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yeni tanıştığım bir beslenme düzenini deniyorum bir süredir. Adı Primal. Buraya yazacağım ama biraz sonuçlarını görmek istedim önce. Besinlerin niceliğinden çok niteliğini öne çıkartan bu beslenme çeşidinde yasaklanmamakla birlikte süt ve süt ürünlerinden uzak durulması öneriliyor. Temel nedeni de insanların çoğunun gluten ve laktoz içeren besinlere karşı düşük düzeyde de olsa bir intoleranslarının olması. Ama yoğurt ve kefir bu grupta en tolere edilebilir ürünler. Ne de olsa başka birileri (bakteri ve mantarlar) bizden önce bir kere bunları hazmetmiş oluyorlar. Sonuçta ortaya çıkan ürün de bizim hazmımız için daha kolay hale gelmiş oluyor. Daha sonra daha detaylı yazarım. Soru için teşekkürler :)

      Sil