Translate

2 Aralık 2013 Pazartesi

Akbaşlı kış kraliçesi: pırasa

Pırasa
(Wikimedia Commons)
Arnavut çok doyunca "pırasa olsa yiyemem!" dermiş. Bende Arnavutluk yok ama onu gayet iyi anlayabiliyorum. 

Bu öğlen evden getirdiğim pırasayı yerken "bunu yazmalıyım" diye düşündüm, "benden başka bir kişi bile bu tadı alsa yerken, dünya bir gıdım daha güzel bir yer olur."

Malzemeler

3 - 4 orta boy pırasa
3 - 4 orta boy havuç
1 küçük baş kereviz (yoksa 1 sap)
3 çorba kaşığı yağ (ya da daha fazla, keyfinize göre)
1 tatlı kaşığı acı biber salçası
1 çorba kaşığı domates salçası
1/2 tatlı kaşığı kimyon
tuz, biber

Pırasaları bütün toz-toprağı gidecek şekilde yıkayın (burası önemli, yemek ne kadar güzel olursa olsun kimse dişlerinin arasında tıkır tıkır kum-toprak istemez! Bütün tencere çöpe gidebilir yani...), yeşil kısımlarını biraz daha ince olmak üzere doğrayın.

Havuçları ve kerevizi soyup doğrayın.

Kalın dipli tencereye yağı koyun, ısınınca pırasanın yeşil kısımlarını ekleyip birkaç dakika kavurun.

Havuçları ekleyin, onlarla da birkaç dakika kavurun.

Salçaları ekleyin, iyice karıştırın. Bir-iki dakika devam edin.

Pırasaların geri kalanını, kimyonu, tuzu ve biberi ekleyin. 

Yeterince su koyun. (Sulu yemek seviyorsanız sebzelerin üstüne kadar, daha susuz olsun diyorsanız yarısına kadar.)

İyice karıştırıp kapağını kapatın ve orta-kısık ateşte yaklaşık 30 dakika pişirin.

Sıcak olarak servis yapın. 




Yanında buğday, bulgur, pirinç veya kinoa güzel gider. Protein olarak da ayran, kefir veya yoğurtla dengeli bir öğün oluşturabilirsiniz.

Elbette isterseniz etli, kıymalı, tavuklu, hindili falan yapabilirsiniz. Ama en az bir kez böyle deneyin derim. İnanın çok lezzetli oluyor.

Afiyet olsun.




3 yorum:

  1. Afiyet olsun...
    Ben de bu güzellikten bahsettim bu gün:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaaa! Pişti olmuşuz dün bloglarda... Çok güzel! Eeee kış olunca ne yazıcaz? Pırasa, lahana, Fazıl Say falan :) (Dün konserdeydik de... Adam döktürdü yine. Yazacağım.)

      Sil