Translate

26 Kasım 2013 Salı

Venedik Usulü Sardalya (Sarde in Saor)

Venedik usulü sardalya
Venedik'te gittiğimiz lokantada Abbas'ın bize getirdiği yemekler arasında en beğendiğimiz Venedik usulü marine edilmiş sardalya oldu. Bizim de ağız tadımıza fevkalade giden ve hatta başka balıklarla da denenebilecek olan bir tarif bu. Henüz yapmadım ama hem tarifi veren bir kitap aldım hemen, hem de fena halde niyet ettim. Fotoğraf, bizim lokantada yediğimizi tabak. Tarifi de şöyle:


750 gr sardalya, temizlenmiş, yıkanmış, suyu süzülmüş
750 gr beyaz kuru soğan
Kızartmak için un ve yağ
50 gr dolmalık fıstık (istenirse)
50 gr kuş üzümü veya kuru üzüm (istenirse) 
1 bardak beyaz şarap sirkesi

Sardalyaları una bulayıp kızgın yağda kızartın. Çıkartıp kağıt üzerine yerleştirin, hafifçe tuzlayıp bırakın.

Aynı tavada soğanları yumuşayıncaya kadar soteleyin.

Pişince sirkeyi ekleyip kaynayınca altını kapatın.

Kullanıyorsanız üzümleri ve fıstıkları da ekleyin. (Fıstıkları soğanla birlikte soteleyebilirsiniz de... Tarifte demiyor ama bence güzel olur.)

Sonra bir cam kabın içine bir sıra balık, bir sıra soğanlı karışım olacak şekilde dizin.

En az 24 saat, daha iyisi 3-5 gün buzdolabında bekletin.

Oda ısısında veya soğuk olarak servis yapın.



Bu tarife fıstık ve üzüm rönesans sırasında eklenmiş. İçimde bu malzemenin bizim taraflardan geldiğine ilişkin bir his var. Biliyorsunuz Venedik ile Osmanlı ilişkileri sevgi-nefret şeklinde süregitmiş yüzyıllarca.

İnternetten baktığım bazı tariflerde kılçıkların çıkartılması söyleniyorsa da bence uğraşmayın. Biliyorsunuz küçük balık kızartılınca zaten kılçığı da kayboluyor. Biz ayıklamadan falan yedik kılçık mılçık...

E hadi, afiyet olsun o zaman...


Not: fotoğraftaki tabakta tane karabiber ve roka da var.

1 yorum:

  1. offgf yqninada beyaZ sarap ihmmm
    eline saglik

    sarabi gelmis anne

    YanıtlaSil