Translate

8 Ekim 2013 Salı

Soğanlı patates püresi

Bu benimki değil. Yapınca resmi değiştireceğim.
Bizim kız e-posta atmış, soğanlı püremin tarifini soruyor. E buraya yazayım da bari cümle alem yararlansın!

Malzemeler:

5-6 adet büyükçe pürelik patates
5-6 adet büyükçe kuru soğan
Zeytinyağı
Tuz
Süt veya krema

Kapaklı çelik bir tavanın içine bir miktar zeytinyağı dökün. 
Soğan ve patatesleri bir mandolin aracılığıyla ince ayarda yuvarlak yuvarlak dilimleyin.

(Bu mutfak mandolinini çok seviyorum. Bakın burada bir videosu var. Benimki bundan daha basit bir alet ama çok çok kullanışlı.)



Doğradığınız patates ve soğanları tavanın içine sırayla yerleştirin. (Ben büyük bir tavayı tamamen dolduruyorum, 4-6 kişiye yeterli porsiyon çıkıyor.) Aralara biraz zeytinyağı ve tuz serptin. Sonra orta-kısık ateşte, HİÇ SU EKLEMEDEN, ara sıra kontrol ederek pişmeye bırakın. Gözünüz üstünde olsun, yanma riski var!

Tavanın kapağı camsa daha iyi, sık sık açmayarak kendi suyunu kaybetmesini önlersiniz. Ara-sıra açıp karıştırın. Bir süre sonra dibi tutar gibi oluyor, yanmasın ama hafifçe kavrulsun, lezzeti artıyor. Tamamen pişip patatesler kendiliğinden püre olduğunda ister son aşamaya geçebilir, isterseniz de bu haliyle saklayıp daha sonra servise hazır hale getirebilirsiniz.

Son aşamada da süt veya kremayı ekleyerek istediğiniz kıvama getirmek ve servis etmek kalıyor.

Arzu ederseniz muskat cevizi rendesi güzel gider üstüne. 

Eğer patatesleriniz pürelikse zaten kendiliklerinden dağılacakları için ayrıca bir işlem yapmaya gerek yok. Değilse, daha tok kalırlar. O zaman da isterseniz o halde, isterseniz de ezerek servis edebilirsiniz.

Bütün etlerin yanında güzel gider. Ayrıca soğuk veya ılık, kocaman bir salatayla birlikte ana yemek olarak da yenebilir. 

Afiyet olsun...

Yaparsanız fotoğrafını gönderin, buradan yayınlayalım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder