Translate

5 Aralık 2011 Pazartesi

Pancar salatası

Bir haftadır evde pancar salatası günleri yaşanıyor. Bizde böyle olur. Kocam bir şeyi beğenirse birkaç gün üstüste onu ister. Pancar salatasında da böyle oldu. Bir akşam yaptığım salatayı o kadar beğendi ki ertesi gün marketten gidip paketlenmiş halde 1.5 kiloya yakın pancar aldı. Üç gün de üstüste bu salatayı yaptık. Bence pek matah birşey olmadığı için buraya yazmayı planlamamıştım ama Cuma akşamı Özlem gelip de "Ebru pancarla ne yapıldığını soruyordu bugün" deyince yazmak vacip oldu.


Pek severim ben pancarı. Çiğ alıp haşlayıp azıcık ılınınca kabuklarını parmağın hafif bir baskısıyla soyma işini severim. Suyunun aldığı renge hayran kalırım. O haliyle yuvarlak yuvarlak kesmeyi, bıçağın kolaycacık etinin içinde kaymasını, içindeki halkaları, üstüne hafif tuz dökerek henüz ılıkken yemesini, o tatlımsı tadını... 


Folat, mangan, lif, potasyum, C vitamini açısından son derece zengin olan pancardan bu besinler açısından en iyi yararlanma yolu, pancarı mümkün olan en kısa süre buharda pişirme. Ama daha kolayı, burada olduğu gibi marketten hazır pişirilmiş olarak satın alma...


Evet, gelelim salatamıza. Malzemeler şunlar:


2 adet orta boy haşlanmış pancar
2 diş sarımsak
bir avuç kadar taze kişniş
yaklaşık 10 adet ceviz
yaklaşık 100 gr beyaz peynir
sızma zeytinyağı
balzamik sirke
yarım limon



Pancar salatasının malzemeleri koyun koyuna.
Pancarı güzelce rendeleyin. Kişnişleri incecik kıyın. Cevizleri iri iri doğrayın. Sarımsakları ezerek veya döverek ekleyin. Bunların hepsini bir derin kap içinde karıştırın. İşin ustalık tarafı şimdi geliyor. Balzamik sirke ve zeytinyağını tadına bakarak ayarlayın. Yaklaşık iki çorba kaşığı sirke ve dört çorba kaşığı da zeytinyağı iyi oluyor. Daha az veya daha fazla olabilir; ağzınızın tadına göre ayarlayın. Sonra yarım limonu da salataya sıkın. Elbette tuzunu da ekledikten sonra, hepsini güzelce karıştırın. En son olarak da beyaz peyniri salatanın üstüne ufalayın. Kişniş kaldıysa en üstüne azıcık serpin. Arzu ederseniz balzamik sirkeyle peynir üzerinde şekiller de yapabilirsiniz. Ben bu aşamadan önce çekmiş bulundum fotoğrafları.

Pancar salatası sofraya gitmek için sıra bekliyor.
Hakikaten bu salata hem et yemeklerinin hem de kuru baklagillerin yanında çok güzel gidiyor. Sanırım bu akşam yine yapacağız kabak (potimarron) çorbası, hindi sote ve narlı ıspanak salatasının yanında...


Afiyet olsun...

3 yorum:

  1. ikisatirdokturmelik.blogspot.com5 Aralık 2011 13:06

    eline saglik pek guzel olmus bende deniyecegim...ben de bayiliyorum cok sevgili pancara....

    YanıtlaSil
  2. bende geçenlerde arkadaşlarımda yedim pancar salatasını internette baya aradık yediğim salataya benzeyen bir resim en çok sizin tarifiniz benziyor.Bu akşam evde ilk denememizi yapacağız.Şimdiden paylaşımlarınız için teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  3. air condition bloguma hoşgeldiniz. Salata ile ilgili deneyimlerinizi paylaşmanızı dilerim yeniden burada. Sevgiler.

    YanıtlaSil